5 tips om beter te slapen tijdens chemotherapie
Een goede nachtrust is van essentieel belang.
Niet alleen draagt het bij aan je fysieke herstel, ook kun je mentaal alles net even wat beter aan als je goed geslapen hebt.
Slecht slapen bij chemotherapie
Tijdens chemotherapie kan het echter lastig zijn om goed te kunnen slapen door bijvoorbeeld ongemak, overgevoeligheid of spanning. Hierdoor heb je mogelijk moeite om in slaap te komen of door te slapen. Het is belangrijk om te weten dat dit veel voorkomt tijdens en na de behandeling met chemotherapie en dat je niet de enige bent die hiermee worstelt.
Ondersteuning voor beter slapen
Wat kun je hier zelf aan doen? Hoewel je op veel factoren geen invloed hebt, zijn er een aantal dingen die je kunt organiseren om jezelf te ondersteunen. Deze dingen bevorderen ontspanning en geven je een comfortabel gevoel, waardoor je een betere nachtrust kunt ervaren. Om je hierbij te helpen, heb ik 5 tips voor je op een rijtje gezet.
Tips voor beter slapen bij chemotherapie
Tip 1 - Zorg voor een veilige en comfortabele slaapomgeving
Misschien een inkoppertje, maar het kan de moeite waard zijn om je kamer nog eens goed te bekijken. Mogelijk ben je op dit moment gevoeliger voor licht en geluid, waardoor het lichtje van je wekker je nu stoort terwijl dit voorheen geen probleem was. Ook kan het zijn dat je de zoem van elektrische apparaten nu veel duidelijker hoort. Daarnaast kun je behoefte hebben aan een dikkere of dunnere deken om onder te slapen, of aan een andere kamertemperatuur dan je gewend bent. Pas je kamer aan zodat het een fijne ruimte is die nu goed bij jou past.
Tip 2 - Draag een zachte slaapmuts die niet irriteert
Wanneer je geen haar meer op je hoofd hebt, kun je je koud, onbehaaglijk of kwetsbaar voelen. Het dragen van een slaapmuts kan je helpen je warm en geborgen te voelen, zodat je beter kunt inslapen en lekker kunt doorslapen zonder wakker te worden van een koud hoofd. Een Keppie is een slaapmuts die speciaal is ontwikkeld voor deze situatie. Het is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, zowel voor vrouwen als mannen.
Tip 3 - Neem een warm (voeten)bad
Het warme water helpt de spieren in je lichaam te ontspannen en geeft je de mogelijkheid om even nergens aan te denken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt wanneer je uit je warme bad in je koele slaapkamer komt, waardoor je vanzelf slaperig wordt. Als je hier ook nog eens een heilzame olie aan toevoegt, zoals bijvoorbeeld de Lavendel badolie van LichtErde, versterk je het ontspannende effect. Lavendel is een eeuwenoud huismiddeltje dat helpt bij stress, innerlijke spanning, nervositeit, slapeloosheid, angst en depressieve stemmingen. Het is heerlijk om dit te gebruiken voor het slapengaan.
Tip 4 - Ondersteun jezelf met de juiste geur
Het kan waardevol zijn om een kamerspray te gebruiken die speciaal is samengesteld voor een goede nachtrust. Zo helpen de natuurlijke ingrediënten in de Avondrust spray van de Groene Linde je om gemakkelijker in slaap te vallen. Kamille en Scharlei in de Fijne Dromen spray werken rustgevend en ondersteunend voor onrustige slapers.
Tip 5 - Zet op tijd je tv, computer of mobiel uit
Hoewel het verleidelijk kan zijn om tot het slapengaan naar een scherm te kijken, kan dit je nachtrust verstoren. Dim daarnaast de verlichting in je kamer wat. Hierdoor creëer je een afkoelperiode voor jezelf, waarin je lichaam het hormoon melatonine kan aanmaken. Melatonine vertelt je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om te onderzoeken wat voor jou werkt.
Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met me op.
Annemieke
annemieke@keppie.nl